Çerez Örnek

Tema

“TÜRK DÜNYASI VE KOMŞU ÜLKELER TARIMDA GELECEĞİNİ KONUŞUYOR”

TÜRK DÜNYASI VE KOMŞU ÜLKELERDE TARIM EĞİTİMİ:

v  Türk Dünyası ülkelerindeki tarım eğitimi modelleri, eğitim programlarının içeriği, öğretim yöntemleri ve tarım sektörü için nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gibi konular üzerinde durulacaktır.

v  Lisans ve lisansüstü eğitim, eleman ve öğrenci hareketliliği, müfredatın uyumu gibi iş birliklerinin kurulması ve/veya güçlendirilmesi, ortak araştırmalar için fon ve mekanizmaların geliştirilmesi yanında tarımsal eğitimi Türk Dünyası ekseninde ortak bir müfredatta birleştirmek üzere ikili çoklu işbirlikleri tesis edilecektir.

v  Öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarını daha da zenginleştirerek tarım ve kültürel anlamda etki alanı artırılacaktır.

 

TÜRK DÜNYASI VE KOMŞU ÜLKELERDE TARIMIN GELECEĞİ:

v  Bu tema altında, tarımın geleceği ve dönüşümüne odaklanılacaktır. Yapay zeka, uzaktan algılama gibi yenilikçi teknolojilerin tarım sektöründeki rolü incelenecek ve gelecekteki tarımın nasıl şekillenebileceği üzerine öngörüler tartışılacaktır. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamaları, pazarlama stratejileri ve tarım politikalarının gelecekteki yönelimleri belirlenecektir.

v  İklim değişikliği, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, hayvan refahı vb. tarım sistemleri ele alınacaktır.

v  Tarımda dijitalleşeme & akıllı tarım konusunda işbirlikleri tesis etmek (Dijitalleşme, otonom ekipmanlar sosyal-ekonomik-teknolojik gelişmeler ışığında akıllı tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve kırsal benimsenmesi; Örneğin; kırsal nüfusun yaşlanması, gençlerin tarımda kalmak istememesi gibi nedenler iş gücü kıtlığı, çevre katkıları vb. konulardaki potansiyellerin harekete geçirilmesi.

v  Tarımda yeşil projeler ve gelecekteki önemi (-karbon)

v  Tarımın yenilenebilir finans potansiyeli (blockchain)

v  Tarla Bitkileri: Pamuk, buğday, mısır vb. bitkisel üretimler

v  Tohum Bilimi ve Teknolojisi

v  Türk dünyasının gen kaynaklarını ve ata tohumlarını korumak ve yeniden canlandırmak üzere işbirliği yapmak ve ortak coğrafyada bunların ekilişini artırmak

v  İnovasyon ve AR-GE, bilgi yönetimi: İş birlikleri, bütünleşmeler, açık inovasyon fırsatları, patent, teknopark iş birlikleri ve kültürün güçlendirilmesi, tohum, ırk gibi genetik materyallerin geliştirilmesi, kullanılması ve diğer ülkelere olan bağımlılıkların azaltılması, ortak bilgi/veri bankası ile veri ve bilgi toplama ve kullanımı için bilgi yönetim mekanizmalarının tasarlanması için iş birliklerinin tanımlanması)

v  Kırsal Kalkınma: Alt yapı (sera, sulama yatırımları, sulama sistemleri, barınak, depolama, soğuk hava tesisleri vb.) iyileştirmeleri ve desteklemeler, örgütlenme vb.

v  Ticaret: Tarım ürünleri ve girdileri konusunda ticari iş birliklerinin ve becerilerini geliştirilmesi önceliklerin tanımlanması.

 

TÜRK DÜNYASI VE KOMŞU ÜLKELERDE TARIMSAL ÜRETİM SORUNLARI

v  Türk Dünyası ülkelerinde karşılaşılan tarımsal üretim sorunları ele alınacak ve çözüm önerileri tartışılabilir.

v   Küresel iklim değişikliği, su kaynaklarının sınırlı olması, su kaynaklarının geleceği, toprak erozyonu gibi çevresel faktörlerden, Covid-19 salgınının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine kadar geniş bir yelpazede sorunlar ve çözüm önerileri ele alınabilir.

v  Tarımda kalite ve verimi artırıcı test yöntemleri konusunda uygulamalı eğitimler düzenlenebilir.

v  Sürdürülebilir tarım konusunda inovatif yaklaşımları tüm Türk dünyasına ve komşu ülkeler yaymak


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ